top of page
Natuurlijke-newbornshoot.jpg

Shotlist newbornshoot

Welkom bij de shotlist voor newbornshoots. Je vindt hier een overzicht van mijn meest gebruikte composities en poses tijdens een newbornshoot en welke aansturing ik daarbij gebruik. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk variatie te krijgen vanuit 1 pose. Deze shotlist is dus geen waslijst aan poses maar een simpele basis van waaruit ik te werk ga. Waarom? Als je zoals bij een familyshoot buiten bijvoorbeeld heel veel verschillende dingen gaat doen, is dat heel belastend voor een baby. En ook voor de vader en vooral voor de moeder trouwens. Dus ik ga altijd voor comfort en zorg dat ik zelf veel loop en verschillende dingen probeer. Als een shoot heel relaxt gaat kun je deze lijst altijd uitbreiden met extra variaties.

Familiefoto

Voor veel mensen is dit een van de belangrijkste foto's tijdens de newbornshoot. Als het moment het toelaat en eventuele broertjes of zusjes er ook al zin in hebben, begin dat met de familiefoto. Als het niet gaat zoals je had bedacht heb je nog genoeg tijd om het nog eens te proberen. En als het wel lukt, is deze foto in the pocket! 

Hoe pak je het aan?
Kijk waar het licht mooi is en bepaal of je met zijlicht gaat werken of helemaal met het licht mee wil fotograferen. De rand van het bed die het dichtste bij het raam zit is vaak een goede plek om de familiefoto te maken. Als eerste zet je mama neer met de baby. Daarachter komt papa. Kijk of je allebei goed kunt zien. Broertjes en zusjes plaats je op papa's schoot of naast mama en kunnen ook achter mama staan en over haar schouder naar de baby kijken.

Aansturing
Vertel papa en mama dat ze niet naar jou hoeven te kijken. Laat ze elkaar knuffelen, naar de baby kijken of samen met broertje of zusje de tenen tellen, zoeken waar de neus is of zachtjes over de haartjes aaien. Jij werkt van groot naar klein. Je gaat dus eerst een foto maken waarop je het hele gezin ziet van top tot teen. Dat kan soms ook langs een deur voor een laagjeseffect. Dan ga je steeds dichterbij. Blijf het gezin aanmoedigen. Zeg hoe mooi ze zijn en dat ze het super goed doen, geef eventueel een aansturing zoals: kietel de voetjes van de baby. Zo blijven ze naturel en relaxt en dat willen we vastleggen. Maak portretjes en leg ook details zoals handjes en voetjes vast. 

Natuurlijke-newbornshoot.jpg

Mama of papa met de baby

Newbornshoot-Utrecht.jpg

Baby met broertje of zusje

Hoe pak je het aan?
Vraag vooraf altijd of het broertje of zusje dit aankan en of ze dit zelf ook willen. Alleen dan krijg je mooie foto's. Kijk of het licht mooi valt bij het hoofdeinde van het bed. Zet de kussen stevig neer en laat de grote broer of zus daartegenaan zitten. Laat papa of mama de baby op schoot neerleggen en zorg dat het nekje van de baby goed wordt ondersteund (eventueel kussentje erbij leggen).

Aansturing
Geef super veel complimenten aan de grote broer of zus. Vraag om over het buikje te aaien of de vingers te tellen. Vraag om de neusjes tegen elkaar te doen, een kusje te geven of te aaien. Stel heel veel vragen en laat ze dingen aanwijzen. Het is handig als er een ouder klaar staat voor als de grote broer of zus ineens weg wil. Dat gebeurt nogal eens :) Je kunt hier ook van groot naar klein werken maar dit is ook een beetje geluk hebben dat je de tijd hebt (meestal maximaal 2 minuten) om de foto's te maken.

Newbornshoot-Den-Haag.jpg

De babykamer en het geboortekaartje

Stel dat de baby tussendoor even onrustig is of lang wil drinken. Dan kan jij heerlijk de babykamer (als die er is) en het geboortekaartje vastleggen. Door deze beelden toe te voegen aan je gallery creëer je meer afwisseling. Vaak hebben de ouders hun best gedaan op het kamertje en vinden ze het heel leuk om daarvan ook mooie beelden te hebben. Als de kamer erg donker is, kun je dit gedeelte overslaan. Ik geef dit wel altijd aan bij de ouders om teleurstellingen te voorkomen. Je kunt deze foto's ook in je stories delen of in een swipe serie met andere foto's van de shoot en de merken van de spulletjes taggen. Zo krijg je weer meer bereik en exposure :)

Daarna is het tijd om mama of papa met de baby vast te leggen. Probeer een andere pose. Laat ze bijvoorbeeld even staan of juist liggen. Je kunt de ook tegen het hoofdbord van het bed laten leunen. Bij het raam staan is ook altijd een goed idee omdat je dan lekker veel licht hebt!

Hoe pak je het aan?
Laat mama of papa bij het raam staan en de baby vasthouden hoe zij dat fijn vinden. Kusjes geven, de baby bewonderen of even kletsen over de bevalling kan fijn zijn en zorgt voor een naturelle vibe. Zolang de ouders op hun gemak zijn is het top. Werk ook hier van groot naar klein zodat je vanuit deze pose veel verschillende foto's maakt. Bekijk hoe de foto wordt met zijlicht, licht mee en tegenlicht, wat ook zorgt voor een mega afwisseling in je beelden.

Aansturing
Het kan mooi zijn om de mama iets te laten bewegen. Beetje heen en weer wiegen is vaak mooi en voelt voor mama en baby fijn. Verder veel complimenten geven en knuffelige momenten creëren. Vaak wil de baby drinken tussendoor dus dan laat je de mama lekker zitten of liggen en leg je dit mooie momentje vast. In plaats van een kusje laten geven kun je beter vragen even aan de baby te ruiken, dat ziet er mooier uit op beeld dan getuite lippen. 

Newbornshoot-Zwolle.jpg

De baby en alle details

Als de baby rustig is, kun je foto's van de baby alleen maken. Wil je meer connectie in het beeld houden en is dat jouw stijl? Dan kun je de handen van papa of mama erbij gebruiken om de baby vast te houden. Het kan ook mooi zijn om aan het einde van de shoot nog wat foto's te maken zonder kleertjes zodat je het huidje goed kunt zien.

Hoe pak je het aan?
Leg de baby op bed of op een kleedje. In ieder geval op een plek waar het licht van de zijkant komt. Vraag de ouders of ze de baby met de neus naar het raam willen leggen. Soms helpt het om white noise op te zetten. Je kunt ook hier van groot naar klein werken. Ga ook op het bed staan of op een stoel (zorg dat je niet in het licht staat!) en maak foto's van de baby van top tot teen. Daarna kun je steeds dichterbij komen en het gezichtje vastleggen, de handjes en voetjes en nog dichterbij kleine donshaartjes of de lippen van de baby. Alles waar jouw oog op valt en wat jij mooi vindt.

Newborn-workshop.jpg

Mama of papa met de baby - extra variaties

Hoe pak je het aan?
Er zijn zoveel manieren om de baby vast te houden, maar comfort is het belangrijkste. Vandaar dat ik in eerste instantie vraag om de baby vast te houden hoe zij het zelf fijn vinden. Let hierbij wel op de lichtval en of dit klopt met hoe jij de belichting wilt zien en waarop de focus moet liggen. Vaak is het mooi als de neus van de baby naar het raam wijst. Hieronder zie je wat foto's van mij waarop je heel veel verschillende manieren van vasthouden ziet. Wil jij iets nieuws proberen en gaat de shoot heel relaxt? Een pose uitleggen met een baby erbij kan ingewikkeld zijn. Vraag of je de baby mag neerleggen zoals jij dat wilt of laat een foto zien van wat je bedoelt.

Variaties
Een paar variaties om de baby vast te houden. Let altijd goed op het licht en bepaal aan de hand daarvan wat je gaat doen.

- In de hoek van de arm (voedingspose). Laat het licht op de baby vallen. dus met de neus van de baby naar het raam.
- Rug tegen de buik van mama of papa. De baby kijkt naar jou.​ Mooi met zijlicht.
- Buik tegen borst van mama of papa. Handig als de baby huilt voor foto's waarop je de rug van de baby en het troosten ziet. Ook mooi als de baby rustig is om licht te laten vallen op het gezichtje van de baby en het gezichtje vast te leggen.
- Mama of papa zit op het bed tegen het hoofdeinde of juist op de zijkant van het bed en legt de baby op schoot. Ook weer goed op de lichtval letten.

Als de baby huilt
Dat is helemaal niet erg, zit dit ook een paar keer tegen de ouders. Stel ze gerust en vertel dat dit helemaal oké is. Je kunt de ouders laten troosten en ze zo neerzetten dat jij foto's kunt maken van een troostende mama of papa, de baby met de buik tegen de ouder aan zodat je geen huilend gezichtje ziet. Je kunt ook voorstellen om de baby even te laten drinken. Ik zeg ook vaak: doe maar wat jij nu denkt dat het fijnste is. Ondertussen kan jij ook even de babykamer fotograferen en kan iedereen even ontspannen.

Familiefotograaf-Den-Haag_edited.png
bottom of page