top of page

Hoe edit ik een golden hour familieshoot op het strand in Lightroom?


Het strand in Den Haag/Scheveningen is een favoriete plek van mij om te fotograferen. Hier kom ik heel veel met gezinnen die een familieshoot bij mij hebben geboekt. Maar ook een fotoshoot tijdens je zwangerschap is fantastisch op het strand. Als fotograaf is het strand een perfecte plek: er zijn heel veel mooie achtergrondjes te vinden voor een mooie compositie en het zand en het water weerkaatsen het licht waardoor je heel mooie uitgelichte gezichtjes krijgt. En tijdens golden hour is het echt geweldig om hier te fotograferen, je kunt doorgaan tot de zon onder gaat.
Een van mijn meest gestelde vragen via Instagram is hoe ik mijn edit doe en hoe ik ervoor zorg dat er veel kleur in de foto zit. Veel fotografen sturen mij berichtjes dat zij last hebben van een uitgebeten lucht die helemaal wit is. Dit had ik in het begin ook hoor, maar door experimenteren heb ik mijn weg hierin gevonden. Ik leg je uit hoe ik de edit en de camera-instellingen aanpak bij de golden hour familieshoots die ik op het strand doe. Lees je mee?

1. Onderbelicht je foto

Het begint allemaal bij de foto zelf natuurlijk. Tijdens de shoot onderbelicht ik mijn foto’s zodat ik de kleuren in de lucht die tijdens golden hour zo mooi zijn terug kan halen in Lightroom. Mijn lichtmeetfunctie staat op spotmeting. Schrik niet als je op je scherm een foto ziet waarbij de gezichten heel donker zijn. Ik raad wel aan om dit eerst even een paar keer te oefenen met iemand, dus niet met een betalende klant. Zo zorg je ervoor dat je deze techniek onder de knie krijgt.

2. Schaduwen omhoog

Mijn eerste stap bij het editen van een golden hour shoot is meestal het omhoog brengen van de schaduwen. Daardoor wordt het gezinnetje weer goed belicht.


3. Hooglichten omlaag

Daarna breng ik de hooglichten omlaag zodat de kleuren in de lucht optimaal naar voren komen. Kijk maar eens hoeveel verschil dit maakt als je dit in Lightroom probeert bij een foto die je hebt onderbelicht.
4. Belichting checken

Vervolgens check ik mijn belichting: vind ik alles zo mooi staan? Tip: maak de foto niet te licht, want dan lijkt het net alsof de foto buiten golden hour om is gemaakt en dat wil je juist niet.
5. Kleurtemperatuur

Ik kijk naar de kleurtemperatuur: zit er voldoende warmte in de foto? Een golden hour fotoshoot draait natuurlijk om die goudachtige gloed en die wil je optimaal in de foto hebben. Als je een foto te licht maakt, is het hele idee van een golden hour foto weg en dat is nou net niet de bedoeling. Maar je moet ook niet doorslaan in het oranje, dat wordt nep. Het moet wel natuurlijk blijven, dat is belangrijk om op te letten. Ik doe dit vaak op gevoel en kijk altijd twee keer naar een shoot verdeeld over twee dagen, zodat je alle beelden weer even met een frisse blik bekijkt.
6. HSL kleur en gesplitste tinten

Daarna zorg ik ervoor dat de huidtinten mooi zijn. Dat doe ik bij HSL/Kleur en bij gesplitste tinten. Vooral oranje, rood en geel hebben invloed op de huidskleuren. Zo kun je de huid bijvoorbeeld net iets warmer of juist frisser maken. Ik doe dat bij de kleuren-luminantie. Probeer dit eens, het is echt een hele fijne tool!


De gesplitste tinten hebben invloed op je hooglichten en schaduwen. Je kunt hierin voor dezelfde kleur gaan, bijvoorbeeld beide richting oranje/geel. Maar het is ook grappig om een keer het contrast op te zoeken, dus bijvoorbeeld de hooglichten richting oranje en de schaduwen meer richting groen of blauw. Dat zie je heel subtiel in het beeld terug, wees niet bang, gewoon lekker experimenteren!


7. Beeldruis en scherpte

Als laatste kijk ik of er beeldruis aanwezig is, dit doe ik bij het kopje 'Details'. Meestal is dat met een golden hour shoot op het strand niet het geval, omdat ik mijn ISO laag kan houden. Mocht er wel ruis zijn, omdat het beeld bijvoorbeeld is geschoten toen de zon net onder was, dan breng ik de luminantie wat omhoog. Meestal verscherp ik het beeld ook een klein beetje.Dat was ‘m: mijn bewerking van een familieshoot in Den Haag bij golden hour in Lightroom. Heb je nog vragen? Stuur me een berichtje op Instagram of mail me. Ik vind het altijd leuk om verder te kletsen.
Comments


bottom of page